velkommen velkommen

Kattens tænder

Tegn på problemer

Tandproblemer hos katte er et meget overset problem og langt de fleste ejere er slet ikke klar over at deres kat har ondt i munden og måske endda har tabt tænder, inden dyrlægen fortæller dem det.

Katte er mestre i at skjule smerter og ofte tilvænner de sig også til smerten, fordi den forværres over tid. Her er dog et par tips til hvordan du selv kan spotte det:

• Savler
• Lugter ud af munden
• Har svært ved at tygge
• Vil ikke spise
• Kaster maden rundt i munden
• Smasker

Man hører tit at katteejere tror det er normalt at deres kat lugter ud af munden, men det er det faktisk ikke og man bør tjekke op på kattens tænder hvis den gør.

Hos katte er det ikke altid det nemmeste at få lov til at kigge munden, derfor er en stor opfordig til især opdrættere, at de lærer deres killinger at få tjekket tænder og mund fra de er helt små.

Derudover bør alle katteejere jævnligt tjekke deres kattes tænder og tandkød. På den måde vænner katten sig til at blive kigget/pillet i munden og man opdager nemmere forandringer, som gør at man skal have dyrlægen til at tjekke katten.

De forandringer man skal ligge mærke til kan f.eks være:

• Rød tandkødsrand
• Sorte pletter/streger på en tand
• Plak/tandsten og belægning (ses typisk på rovtænderne)
• Tænder der mangler
• Tandskader

Hos birmaen og andre maskede katte, vil man også ofte kunne se tandkødsbetændelse, ved at de brindler (mister farve på hårstråene) i masken omkring munden.

Det man dog skal kigge mest på, er selve tandkødet, for oftest, når der er forandringer i tandkødet, indikerer det, at der er tandproblemer.

Rigtig mange dyrlæger anbefaler, næsten pr. automatik, en tandrens, når den står med en kat med tandproblemer. Det er dog værd at bemærke at mere end 40% af alle tandproblemer, hos katte, foregår under tandkødsranden og med mindre der tages fuld tandrøntgen, finder man det ikke. Derfor bør tandrens kun et af flere værktøjer, som dyrlægen bruger til at blotlægge og behandle tandproblemer på.

Sådan foregår en tandundersøgelse

En tandundersøgelse er en ikke smertevoldende, klinisk undersøgelse som begynder med at der evt. tages en blodprøve, for at få en (basis) nyreværdi, inden katten bedøves med et stærkt sedativ. Ved ikke at bruge en decideret narkose, vil katten være meget hurtigere om at komme sig, efter undersøgelsen.

Katten bliver lagt på en ‘Bearhugger’, som er et specielt varmetæppe til at holde katten varm under selve tandundersøgelsen.

Ved undersøgelsen ligger man sig meget op af den humane måde at gøre det på. Dvs at der udfyldes et decideret tandkort, med målinger af tandlommer, noteringer om fund og anden relevant information om hver enkelt tand, noteres i. På den måde har man rigtig gode informationer om hver enkel tand og status på tandkød, også til fremtidigt brug.


Men som tidligere skrevet, gælder det indtil nu, kun om ydersiden af kattens mundhule og at der gemmer sig ca. 40% under tandkødet. Det er her røngten spiller en afgørende rolle og modsat hunde, kræver det faktisk kun 8 røntgenbilleder, for at få et fuld overblik af en kattemund.

Til sidst vil det hele blive fremlagt ejeren og en behandlingsplan diskuteres. Alt dette, plus katten selvfølgelig, kan ejeren så tage med hjem og tænke igennem.

Tandproblemer

Generelt kan tandproblemer opdeles i 3 trin:

Trin 1: Tandkødsbetændelse kan være det eneste katten har og nogensinde får, men det kan også udvikle sig til trin 2, 3 eller evt TR. Behandlingen vil være tandbørstning og ikke antibiotika, da sidstnævnte kun er en kortvaring løsning. Hjælper tandbørstning ikke bør man lede efter grunden til selve bestændelsen.

Trin 2: Betændelse i tandkødslommer (pardontose). Behandling er tandudtrækning af de ramte tænder og behandling med antibiotika. Der er dog stor sandsynlighed for at flere tænder bliver ramt med tiden, så det er absolut noget man skal holde godt øje med.

Trin 3: Mundhulebetændelse, som giver knogletab i kæben, er man sjældent i tvivl om at katten har. Mundhulen bliver voldsomt betændt, tænder falder ud og tandkød der vokser over tænder. Katten vil lugte stærkt ud af munden, have rigtig mange smerter og er oftest ude af stand til at spise.

Derudover er TR (tandresorptioner) desværre noget dyrlægen ofte ser, men ulig andre tandproblemer foregår denne sygdom inde i tanden og ofte uden at tandkødet er påvirket. TR ses hos katte i alle aldre, men kun med røngten.

Forebyggelse og tandbørstning

Selvom det hele forhåbentlig ser fint ud i munden på din kat, udelukker det jo ikke at man gerne vil gøre noget forebyggende og til det er rådene enstemmige, nemlig at tandbørstning og tyggeaktivitet er det eneste der hjælper.

Man kan finde mange slags kosttilskud, som hævder at kunne hjælpe mod plak, men det er en skrøne. Plak er noget katten danner konstant og det kan kun afhjælpes af tyggeaktivitet og tandbørstning.

Derimod skal man måske kigge mere efter noget som styrker kattens immunforsvar, da det, højst sandsynligt, spiller en rolle i mange tandproblemer. Første del er tilvænning, igen er det en fordel at katten allerede er vant til at blive set og rodet i munden. Når man så har vænnet katten til det, kommer tandbørsten ind i billedet og helst bare med lunken vand på.

Selve tandbørsten bør være en lile blød børste, med afrundede spidser og mange ‘hår’.


Det er vigtigt at man børster både tænder, men mest tandkød uden tandpasta. Grunden til at det anbefales uden tandpasta, er fordi rigtig mange tandpastaer til dyr indeholder smag, som kan få dem til slikke på eller bide i tandbørsten. Man må aldrig bruge tandpaste til mennesker, da det indeholder flour, som er skadeligt for katte, samt slibemiddel.

Så husk, at få vænnet dine katte og killinger til at blive kigget i munden, inden der opstår problemer. Tjek jævnligt kattens tænder, børst dem dagligt og søg dyrlæge hvis du opdager forandringer. Det er også super vigtigt at opdrættere får snakket med kilingekøbere om tænder og tandbørstning, da det er et meget overset problem, som er ekstremt smertefuldt for katten.


Denne hjemmesides udgives og opretholdes af Birmakedsen
Hvis du har spørgsmål, ris eller ros, så kontakt os endelig. Du kan skrive til os på birmakredsen@mail.com