velkommen velkommen

Racebeskrivelse

En hellig birma, er en af de ældste og bedst bevarede katteracer der findes.

Det gode helbred

Den Hellige Birma anses, som en af de sundeste og længstlevende katteracer. Med en gennemsnitsalder på 16,4 år (WSVA 2017), vil du derfor (forhåbentlig) få glæde af din birma i rigtig mange år.

Dog skal man, som ved alle andre katteracer, være opmærksom på, at nyre-, hjerte- og tandproblemer er noget, som man generelt bør have fokus på.

De dybblå øjne

Birmaens dybe blå øjne er ikke til at undgå, at forelske sig i. Så er det jo skønt, at de fleste birmaer gerne vil have øjenkontakt og helst længst mulig tid. De kan endda finde på, at sætte sig foran dig (på bordet, i sengen osv.) og stirre dybt og intensivt ind i øjnene på dig.

Udover disse smukke blå øjne, skiller birmaen sig også ud, fra de fleste andre katte, ved have en halvlang, silkeblød pels, som ikke kræver den store pleje.

Den silkebløde pels

Pelsen på birmakatten er kanin-agtig i kvaliteten og nærmest uden underuld. Derfor er der, oftest, heller ikke den store pelspleje hos racen. Det er som regel nok, at rede pelsen igennem med en bredtandet stålkam 1-2 gange om ugen.

Farven i pelsen på birmaen, er på kroppen lys og med maskefarve, i hovedet, på hale, ører, genitalier og ben.

Maskefarver

De godkendte maskefarver i FIFe for den hellige birma er:
Brun, Blå, Chokolade, Lilla, Rød, Creme, Bruntortie, Blåtortie, Chokoladetortie, Lillatortie, samt disse i tabby, silvertabby og smoke.

Birmaens varemærke

For at have perfekte aftegn kræver det, at det hvide på forpoterne, skal de gå lige rundt. Alle tæer skal være hvide, men det hvide må ikke gå over trædepuden ved vildtkloen på bagsiden. På bagpoterne skal alle tæer ligeledes være hvide, men på bagsiden skal det hvide gå op i en spids (et omvendt 'V').

Det er meget sjældent, at en birma har perfekte aftegninger, derfor accepteres små uregelmæssigheder også, oftest, på udstillingerne.

Avlsmæssigt, er der ikke noget der tyder på, at vi kan styre mængden af hvidt, derfor findes der også mange birmaer med alt for lave eller høje aftegn på poterne.


Denne hjemmesides udgives og opretholdes af Birmakedsen
Hvis du har spørgsmål, ris eller ros, så kontakt os endelig. Du kan skrive til os på birmakredsen@mail.com