velkommen velkommen

HCM

Hjertet er det organ, der pumper blod rundt i hele kroppen. Det består af fire kamre, et forkammer og et hjertekammer i hvert side af hjertet. Forkamrene leder blod ind i hjertekamrene, der sender blodet videre ud i lungen eller kroppen.

HCM er en fortykkelse af hjertemusklen der pumper blodet ud i kroppen via hovedpulsåren (aorta).

Hvad er HCM?

HCM anses sædvanligvis for at være en progressiv autosomal dominant nedarvet sygdom med inkomplet penetrans og varieret udseende, hvilket betyder, at sygdommen udvikles gradvist over årene og genet ikke altid kommer til udtryk. Der er stor forskel på hvornår og i hvilken grad sygdommen viser sig til trods for, at sygdommen nedarves dominant.

HCM er som sagt en fortykkelse af vægmuskulaturen i hjertet, som forårsager, at trykforholdene ændres i hjertet. Derved udvikles over tid et alvorligt afslapningsproblem i hjertet, der kan kompliceres af blodpropdannelse og hjertesvigt – pludselig død er ligeledes hyppigt. Graden af klinisk sygdom varierer fra kat til kat.

Der kan gå rigtig lang tid inden, der dukker symptomer op. Ofte er de HCM-ramte katte over 3 år inden der opstår problemer. .Oftest rammer HCM som et lyn fra en klar himmel og katten dør pludseligt ifm et hjertetilfælde eller udvikler lammelse i bagkroppen pga en akut blodprop.

Symptombilledet inkluderer:

• Katten bliver hurtigt træt og evt. forpustet ved leg
• Katten bliver hurtigt træt og evt. forpustet ved leg
• Nedsat aktivitetsniveau
• Nedsat appetit
• Hurtig, overfladisk eller anstrengt vejrtrækning
• Katten sidder op og sover
• Vejrtrækning med åben mund
• Væskeansamling i lungen
• Blodpropper
• Pludselig besvimelse/kollaps

Det anslåes, at mellem 10-15% af alle katte har hjertesygdom, hvoraf HCM er den absolut hyppigste sygdom. Birmaen er prædisponeret for at udvikle sygdommen. Det at en race er prædisponeret for en sygdom vil sige, at forekomsten af HCM-syge katte er højere end gennemsnittet fra andre racer .

Det er derfor vigtigt, at vi aktivt og åbent arbejder sammen for at reducere denne fatale hjertesygdom hos birmaen! Et screeningsprogram kan hurtigt reducere forekomsten af sygdomsramte katte i vores race til stor glæde for alle , der ønsker sunde og raske birmaer.

Scanning og avlsanbefalinger

Alle avlskatte bør scannes første gang fra 1 års alderen - inden de bruges i avlen. Derefter scannes der årligt indtil katten er mindst 3-4 år gammel, katten scannes så yderligere 1 gang, når den er over 5 år. Da dette kun er generelle anbefalinger på scanningstidspunkter, bør hver kat vurderes individuelt og dyrlægens anbefaling følges. Der er 3 mulige testresultater og anbefalinger;

Normalt: Katten kan, hvis der ikke er nogle kendte HCM i tæt familie*), bruges i avl uden restriktioner

Equivocal (gråzone): Det anbefales ikke at bruge en kat under 2 år, som er testet equivocal, i avl, men yderligere scanninger bør foretages gennem kattens liv. Hvis katten er mellem 2-3 år, kan der, om nødvendigt og der ikke tidligere er lavet killinger, laves et enkelt kuld, dog bør det være med en kat, som er over 3 år og testet normal. Killinger efter en sådan parring bør først gå i avl , når og hvis det forældredyr, der er testet equivocal, bliver testet normal eller equivocal efter den er over 3 år gammel. Er katten over 3 år kan den bruges i avl, dog bør kun parres med katte, der testes normal og som ikke har HCM hos tæt familie *)

HCM: Katten bør ikke anvendes i avl

*) med tæt familie - menes søskende, forældre og deres afkom

En hjertescanning er ikke noget din almindelige dyrlæge kan foretage, det skal ske hos en Certificeret hjertespecialist, her er en liste over danske HCM certificerede dyrlæger:

Certificerede hjertescannere

Peter Knold
Årslev Dyreklinik I/S
Brovej 11
5792 Årslev
65991211
E-mail

Jørgen Koch
KU - Det Biovidenskabelige Fakultet
Dyrlægevej 16
1870 Frederiksberg C.
35282930
www.kardiologi.life.ku.dk

Per Larsen
Frederiksberg Dyreklinik
4180 Sorø
57830252
E-mail

Christian Mogensen
Varde Dyrehospital
Ndr. Boulevard 96A
6800 Varde
75220988
e-mail

Mette Rønn-Landbo
Aalborg Dyrehospital
Fredrikstadvej 10
9200 Aalborg SV
98181911
e-mail

Gustaf Valentiner-Branth
Bygholm Dyrehospital
Islandsvej 18
8700 Horsens
75611444
www.bygholm-dyr.dk

Ulrik Westrup
Mobile Ultrasound Unit
Marienlyst Allé 26
3000 Helsingør
www.wvc.dk

Denne hjemmesides udgives og opretholdes af Birmakedsen
Hvis du har spørgsmål, ris eller ros, så kontakt os endelig. Du kan skrive til os på birmakredsen@mail.com